De toekomst van de communicatiewereld is visueler, sneller en innovatiever (verslag van de Afterwork op 14/10/21)
De veranderingen in de communicatiewereld van de laatste vijf jaar zijn bijna niet meer bij te houden. Video, sociale media en technologische innovaties hebben een vaste plek gevonden in communicatiestrategieën. Hoe kunnen communicatiemedewerkers zich aan de nieuwste trends aanpassen? “If you snooze, you lose.”
Consultancybedrijf TomorrowLab bracht de veranderingen en trends in de communicatiewereld in kaart tijdens de BelgaClub-Afterwork op donderdag 14 oktober. In vergelijking met vijf jaar geleden is de snelheid van communicatie enorm de hoogte ingegaan. Daar heeft de opkomst van sociale media alles mee te maken: in enkele minuten kan nieuws de wereld rondgaan. Bovendien kan plots iedereen met een internetverbinding een nieuwsmaker of journalist worden. Gewone internetgebruikers zijn daardoor soms sneller op de hoogte dan de eigenlijke communicatiemedewerkers of woordvoerders van het bedrijf of organisatie over wie dat nieuws gaat. “Het is soms ongelooflijk hoe snel het nieuws rondgaat”, zegt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport. “Het wordt nog belangrijker om snel informatie te kunnen verwerken, en snel de nieuwe wendingen te kennen en te begrijpen.”
Sociale media hebben ook een grote impact op de vorm van nieuws. Nog nooit werd er zo veel gebruik gemaakt van visuele beelden. Communicatiemedewerkers leren niet alleen meer om duidelijke en heldere teksten te maken, maar ook om boodschappen in korte video’s te verwerken. Zo zijn Instagram en TikTok interessante platformen geworden om een merk of organisatie meer naambekendheid te geven. Het Rode Kruis lanceerde bijvoorbeeld een erg gesmaakte TikTok-campagne over thema’s zoals reanimeren, wat alcohol doet met iemands lichaam of wespensteken. De campagne ging een tijdje viraal, haalde een pak ‘likes’ en bereikte zo erg veel jongeren. Ook tandpastamerk Colgate gebruikte TikTok voor haar marketing: ze bedacht een ‘challenge’, #SmileDayChallenge, die de wereld rondging. Colgate versterkte op die manier haar eigen merknaam.
Ondertussen hebben ook meer en meer technologische innovaties, zoals artificiële intelligentie (AI), hun ingang in de communicatiewereld gevonden. Nu al wordt AI gebruikt om bijvoorbeeld teksten te vertalen of korte artikels te schrijven. De potentiële toepassingen van AI in de media en journalistiek zijn nog een pak groter. Zo maakt de Los Angeles Times gebruik van AI die teksten over aardbevingen schrijft, op basis van grote hoeveelheden data over aardbevingen en eerdere teksten. Dit type ‘automatische’ teksten kunnen mediabedrijven door AI laten genereren: journalisten kunnen zich daardoor meer focussen op diepgaander werk. AI kan daarnaast een belangrijke rol spelen in de strijd tegen desinformatie, een andere grote uitdaging waar de communicatie- en mediawereld mee kampt. De app Logically gebruikt artificiële intelligentie om de betrouwbaarheid van artikels af te toetsen.
Hoe kunnen communicatiespecialisten blijven inspelen op deze trends? In communicatiestrategieën wordt humor, gevoel en authenticiteit belangrijker dan ooit. Sociale media zijn de vorm waar dat goed toegepast kan worden. Journalisten zullen naast hun schrijfwerk ook steeds meer camerawerk moeten verrichten. Woordvoerders zullen sneller en meer direct moeten communiceren, en hebben een erg grondige expertise nodig over hun bedrijfs- of organisatietak.
“Communicatiespecialisten moeten grenzen durven verleggen”, vat Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België en Luxemburg, de BelgaClub samen tijdens zijn interview met TomorrowLab. “Zoek de innovatie op en wees niet bang om out of the box te denken.” Of hoe Astrid Bastiaens van TomorrowLab het verwoordt: “If you snooze, you lose.”
Presentatie TomorrowLab
PDF - 14 Mb
Lees de blog van TomorrowLab.
Bekijk meer foto's (copyright Living Tomorrow-Dieter Paternoster) of de sfeervideo: